Fashion

      Moda in imbracaminte reprezinta nu in ultimul rand grija pentru corectitudinea hainelor, a gustului, a atitudinii. Moda este o "tinuta”, este un "stil”. "La om totul trebuie sa fie frumos: si fata, si imbracamintea si gandul si sufletul.   

   Moda este si ea o arta, la fel ca pictura, muzica, literatura; ea imbina traditia cu inovatia, clasicismul cu modernismul, ceea ce am mostenit de la inaintasi cu ceea ce modelam in contemporaneitate.
    Nu dorim prin acest articol sa ne erijam in modelatori ci doar incercam sa subliniem cateva generalitati. Balzac care a scris multe pagini despre moda, spunea: "Bruta se acopera, bogatul sau prostul se impodobesc, iar omul elegant se imbraca”. Despre acesta din urma incercam sa discutam.
    Intr-o gandire mai optimista trebuie sa aratam ca schimbarea si variatia reprezinta necesitati ale cugetului omenesc; moda poate constitui simbolul pasiunii, al luptei si al activitatii creatoare, al tensiunilor si al dorintelor de reintinerire, "expresie a neastamparatului spirit novator, stimulator si orientator al elanului vital al omului.
    Un proverb englezesc spune: "mananca sa te multumesti pe tine, dar imbraca-te astfel incat sa placi celor din jur”. Moda inseamna echilibrarea gustului personal cu cel unanim acceptat, inseamna a adopta intr-o nota personala ceea ce practica dovedeste corespunzator cu gustul si preferintele timpului, arta de a alege, dintre elementele invariabile, pe cele ce se armonizeaza cu personalitatea fiecaruia, la locul potrivit, la timpul potrivit.
A te imbraca cu gust ramane in continuare o problema de gust , dar de "bun-gust”; gustul devenit "bun-gust” nu mai este chiar subiectiv si, asociat cu bunul simt, se include in sferele politetii.
   Ne imbracam pentru noi si pentru ceilalti; nici modestie, nici extravaganta, nici ca ieri, nici ca maine, ca astazi! Casele de moda contemporane acorda tot mai mult fiecaruia dreptul de a-si exprima personalitatea. Lupta actuala in moda se da pentru adecvare, pentru sinceritate. Se preconizeaza o moda degajata, lipsita de rigiditate, o moda evoluata, fiecare ins fiind creatorul propriei sale tinute, invatand sa discearna ceea ce i se potriveste, mai ales atunci cand are format bunul-gust. Sa se stie insa ca vesmintele de papagal, ornamentate cu tot felul de "globuri, visine cu rom si penaj tipator” nu merg nici de revelion, nici de 1 martie, nici pe litoral si nici peste hotare. Hainele tipatoare tradeaza lipsa bunului gust.
   Moda omului activ este moda elementelor coordonate: armonie de forma, de stil si de culori, simplitate, firesc, naturalete, inteligenta! "Simplitatea gatelii si a vorbirii, cumpatarea, iata podoabe ale naturii”.
     Moda are logica si un echilibru al ei. Poate chiar si eleganta. Moda reprezinta o necesitate, eleganta un rafinament, moda inseamna "ce se poarta”, eleganta "cum se poarta”. Cu bunul simt te nasti, buna-cuviinta ti-o dau parintii, tinuta si eleganta ti le cultivi. Expresie a unei anumite delicateti sufletesti, a unui fel de a te misca, de a vorbi, de a te imbraca si de a comunica, tinuta noastra, in toate imprejurarile, face trecerea de la utilitate la eleganta. Daca moda e capricioasa si frumusetea trecatoare, eleganta poate fi statornica si poate sa ne insoteasca toata viata. O femeie inteligenta stie sa se imbrace, dupa posibilitati, conform siluetei, varstei si ocaziilor, filtrand si alegand cu discernamant ceea ce i se potriveste, ceea ce-i da farmec, ceea ce ii intregeste personalitatea, ceea ce realizeaza echilibrul si armonia elegantei. Farmecul si eleganta sunt deasupra modei.
     Pentru tineret, regulile vestimentare sunt ceva mai ingaduitoare. Tineretea este exuberanta, este sete de actiune, cu fireasca ei framantare. O anumita nota de veselie, de miscare, de nonconformism si poate chiar o anume neglijenta vestimentara pot face parte din eleganta tineretului, bineinteles in limitele bunului-simt.
    Diversitatea modelelor oferite de creatorii de moda da posibilitatea alegerii, in functie de varsta si preferinta, a modelului care "da viata anilor” si "nu adauga ani vietii”. Fiecare trebuie sa fie "arbitrul gusturilor sale”, sa stie ce-l avantajeaza; vestimentatia "se apropie” de corp, redescoperindu-l, accentuand talia, soldurile, decolteul, intr-un cuvant "feminitatea”. Atragem totusi atentia ca, socotind in perspectiva, bunele maniere nu se lasa usor puse la cos; va invinge in cele din urma permanenta dorinta de reintoarcere la simplitate care face loc si tandretii si voluptatii.